Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pizza czymakarony. Mocniej wrażliwi smakują rzadsze potrawy – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku cechom: czy miejsce stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i potrawy z różnych części Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja w stylu włoskim koniecznie powinien zawierać też wino. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów norma. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie vin santo, kalabryjskie ciro oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć nie mały zestaw win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film